Десетки хиляди американци постъпват в болница заради КОВИД-19 всяка седмица. Хиляди

...
Десетки хиляди американци постъпват в болница заради КОВИД-19 всяка седмица. Хиляди
Коментари Харесай

Необходим медикамент против COVID-19 е отказван на нуждаещи се в САЩ

Десетки хиляди американци постъпват в болница заради КОВИД-19 всяка седмица. Хиляди пък умират от инфекцията всеки месец. Лекарството “Паксловид ” е определяно от специалисти като медикамент, който може доста да предотврати тежките последствия или гибелта. Заради високата цена и съмнението на лекарите обаче той не доближава до всеки, който би имал критична нужда от него.
Много от най-уязвимите, които бяха и приети в болница, починаха. Те имаха най-малко 10 пъти повече капацитет да се разболеят съществено от КОВИД-19, в сравнение с здравите хора. И тъкмо те получаваха медикамента по-рядко.
Майкъл Барнет, Училище за публично здраве, Харвард

Проучване на Центъра за надзор и предварителна защита на болестите установи, че “Паксловид ” може да понижи рисковете от хоспитализация при възрастни с 51%. Лекарството се предлага най-много на хора с избрани болести.

Когато медикаментът за първи път беше позволен за незабавна приложимост в Съединените щати през декември 2021 година, той беше безвъзмезден за всеки, който се нуждаеше от него. След като държавното управление обаче спря финансирането на лекуването, производителят, фармацевтичният гигант  “Пфайзер ”, определи цена от 1390 $.
Имахме пациентка, която беше диагностицирана. Прегледахме я и ѝ изписахме “Паксловид ”. Здравната ѝ застраховка обаче не го покриваше. Оказа се, че е належащо авансово позволение. Това значи, че лекарят и застрахователят би трябвало да се схванат по сред си. Това може да отнеме до 5 дни, пациентът не може да чака толкоз.
Дженифър Къркис, аптека “Палма Сея ”, Флорида

Проучване на откриватели от Харвард откри, че “Паксловид ” е непропорционално даван на пациенти с по-нисък риск от тежка зараза. Ако е бил използван вярно, заключават създателите, повече от 16 000 смъртни случая от КОВИД-19 биха могли да бъдат предотвратени.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР